Bingosorter

Det finns alltså flera olika sorters bingo; Klassisk bingo, Variantbingo, Brittisk bingo, Mönsterbingo, Drive-in bingo och Kobingo för att nämna några av dom vi gillar att spela i Sverige. Här tänkte vi berätta kort om de olika bingosorterna, förhoppningsvis blir du sugen på att spela bingo.

KLASSISK BINGO

Detta är den bingosort som dom flesta människor har spelat någon gång och som många känner igen. Det gäller att få fem i rad på sin bingobricka för att få bingo och vinna spelet. Här spelar man med en bricka som har ett rutmönster med 25 rutor på sig uppdelat på fem gånger fem. I varje ruta finns det ett framslumpat nummer mellan 1 och 75. I dragningen som sker när man köpt brickor så dras det 75 nummer och det är därför man ibland kallar denna bingosort för 75-bollarsbingo. Det är roligt att spela och det finns barnversioner, både pedagogiska där man tillexempel kan lära sig gångertabellen och sådana med bilder mest för att det är roligt.

VARIANTBINGO

När man spelar denna bingosort så är det även här 75 nummer i dragningen men brickan ser lite annorlunda ut och man spelar spelet i flera omgångar. Närmare bestämt fem omgångar, brickan har fem mindre brickor på sig. I första omgången spelar man den första och där gäller det att vara först med att få fem i rad. På den andra i andra omgången vill man vara först med att få två rader markerade. I den tredje tre och så vidare till den sista och femte mindre brickan. Där gäller det alltså att få alla 25 rutorna markerade under den femte dragningen för att vinna.

BRITTISK BINGO

Den här bingosorten är väldigt annorlunda mot de föregående två. Här har man bingobrickor som mer liknar lottokuponger. Dem ser nämligen ut så att man har tre vågräta rader och hela nio lodräta. Men det finns inte framslumpade nummer i alla rutor, det finns fem på varje vågrät rad och på varje lodrät hittar du mellan 1 och 3 nummer. Totalt är det alltså 27 rutor men bara 15 nummer. De nummer som finns är framslumpade mellan 1 och 90, i dragningen har man alltså 90 nummer och därför kallas denna bingosort även för 90-bollarsbingo. När man spelar så är det som i Variantbingo att man spelar flera omgångar men här är det på samma bricka. I den första gäller det att få en vågrät rad markerad, i den andra omgången en till och i den tredje omgången behöver man ”fullt hus” för att vinna, alltså alla tre raderna.

MÖNSTERBINGO

Att spela mönsterbingo är väldigt likt att spela klassisk bingo, man har en bricka med 25 framslumpade nummer och det dras nummer mellan 1 och 75. Men, det är en stor skillnad, för att vinna ska du inte få fem markerade rutor i rad, istället är det ett mönster som ska träda fram. På alla brickor till mönsterbingo finns det ett förmarkerat mönster, det kan vara ett hjärta, en stjärna, en glad gubbe eller en fyrkant etc. Det ser ut så att de rutor som ska bilda mönstret har en annan bakgrundsfärg än de övriga. För att vinna så ska du under dragningen få alla dessa rutor som bildar mönstret markerade.

DRIVE-IN BINGO

Detta är egentligen inte så mycket en egen bingosort som det är en annorlunda plats att spela på. Det är nämligen så att man spelar de vanliga bingosorterna men på en parkering. När man får bingo så ska man tuta med sin bil och numren ropas ut i stora högtalare. Det är väl just dessa skillnader som gör att det får betraktas som en egen bingosort. Man kallar den även för Bilbingo eftersom att det är just det som det är. Denna bingosort spelas av förklarliga skäl endast under sommarhalvåret i Sverige och är en mycket populär företeelse. Du kör dit, köper brickor och parkerar på en anvisad plats och sedan kör dragningarna igång. Ta med familjen och en god picknick så har ni laddat för en trevlig dag.

KOBINGO

När man spelar Kobingo, ja då befinner man sig inte i en bingohall eller på en parkeringsplats eller i hemmet. När man spelar Kobingo, då är man på landet och oftast på en marknad. Egentligen kan man kanske inte kalla det för bingo, snarare är det ett lotteri. Här köper man en ruta gräs där man tror att en ko ska bajsa och sedan släpps kon in i en inhägnad med tio gånger tio rutor och det är bara att vänta och hålla tummarna. Men roligt, det är det!

Räckte inte informationen du fann här? Besök Bingofamiljen.se för ytterligare information om bingo.